Monday, 9 July 2012

6 P's to Succeed in Business

Assalamualaikum.

I'd like to share with you all yang sedang mengintai-intai peluang untuk menambah income, the 6 P's marketing tips to succeed in business (preferably in PB business). FYI, I tak pernah belajar pun about marketing. Minat nak berbusiness, tapi tak pernah ada kesempatan nak belajar pasal marketing. Thanks to my mentors, Sofiah Shahuddin, Yana RosliNaa Kamaruddin and Hanis Haizi yang tak pernah kedekut ilmu to share about this. 

1) PRODUCT

Mesti kena ada produk untuk dijual ye tak? Kalau tak ada produk, nak jual apa? Air liur ke? Heheh. In my case, the product I'm selling is of course, Premium Beautiful Corset.


Penjual kena yakin dengan produk yang dijual, barulah pembeli pun akan yakin untuk membeli. Itulah sebabnya I selalu cakap, WEAR IT AND SHARE IT.Dah ada experience sendiri, kita lebih confident untuk share about the benefits of this product.

2) PRICE

Harga produk pula, mestilah bergantung kepada kualiti dan kelebihan produk tersebut. Ada yang kata PB ni mahal. Now you tell me. Ada tak produk yang bagus dijual murah? Kereta BMW tu mahal kenapa? In terms of safety, brand, etc kan? Same goes to PB. In terms of the benefits yang baaaaaanyak sangat, takkan nak jual singgit dua hinggit je? Yang penting, berbaloi tak harga dia dengan apa yang kita dapat? Rasanya tak salah melabur sedikit untuk kegunaan sepanjang hayat. InsyaAllah boleh prevent penyakit-penyakit yang berbahaya. Nanti kalau sakit, lagi banyak duit nak keluar untuk rawatan kan? So, better prevent than cure.


3) PLACE
Kat mana nak jual Premium Beautiful ni? Mudah sangat. Jual online je. Tak payah sewa kedai. Jimat masa, jimat modal. Nowadays pun ramai yang lebih selesa shopping online (including myself). So, kita gunakan teknologi yang ada.


4) PROMOTION

Again, promote online juga. Pakai internet. Facebook, blog, twitter, semua boleh. Kalau tak pandai, boleh belajar. In our group, satu persatu mentor akan ajar. Antara nak atau tak nak je. Tepuk dada tanya selera.


Tak payah terpekik-pekik nak promote. Semuanya hanya di hujung jari.
Sambil minum kopi pun boleh promote.

5) PEOPLE

Siapa target group kita? Semua wanita! Calculate lah berapa ramai wanita dalam dunia ni. Makin luas target group kita, means makin senang kita nak jual. In fact, waist nipper (one piece of the corset) boleh juga dipakai oleh kaum lelaki dan kanak-kanak untuk membakar lemak kat perut, mengurangkan temperature masa demam, mengelakkan baby kembung perut, etc.


Everyone is possible to be our clients!

6) PLAN

Nak buat apa pun, mesti ada plan. Baru mudah untuk capai matlamat. In our group, mentor dah siapkan plan untuk kita. Tinggal nak follow je. Susah sama-sama, senang sama-sama.




Yang penting sekali, di mana ada kemahuan di situ ada jalan. Be my business partner, I'll guide you all the way with the help from our great mentors. InsyaAllah kita berjaya sama-sama.

   

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...