Wednesday, 30 December 2015

Long Weekend in Pekan

There's was this long weekend holiday due to Maulidur Rasul, Christmas, Saturday and Sunday. Hubsy and I decided to go back to Daddy's hometown in Pekan, Pahang.

Sampai Kuantan roughly dalam pukul 1 lebih macam tu, terus singgah Kuantan Star City to have our lunch and meet hubsy's brother Kapez who owns Voltage The Vape Shop there.

This was what I had for lunch that Thursday, a Spicy Salmon Aglio Olio from Coffee Gallery, Kuantan. Not bad juga rasanya :)

Kaisara Lily all excited dancing on the kaki lima :p

Dah settle makan, we decided to hang out at Voltage for a while. Sempat lah Kaisara Lily layan The Minions movie kat situ. Once the movie finished, we made our way to Kula Cakes for some yummy afternoon tea.

We had everything chocolate that day and got Pavlova and Mango Cheesecake to take away. Kenyang yang amat makan cakes petang tu sambil minum Pandan Cooler :)

Lepas tu barulah kami gerak balik ke kampung Tok in Pekan. Malam tu after Maghrib, ada tahlil sikit for the family members yang telah pulang ke pangkuan Illahi including for our arwah Mummy. Lepas settle solat Isya' terus makan beramai-ramai.

Kali ini, Mak Da and our other Aunties masak macam-macam disebabkan my sister yang teringin and tengah preggy with her third baby.

Ada nasi putih, kari kambing, ayam goreng, sup kambing, sup kambing, daging kambing goreng, laksa Pahang and Puding Raja. Semuanya sedap-sedap belaka sampai kenyang Alhamdulillah makan malam tu.

Keesokan harinya pula it was a Friday di mana aktiviti bebas berlangsung where my sister and I went to Kuantan to have Ikan Patin Pak Akob. Ikan patin Pak Akob ni pedas sikit tapi pedas yang sedap and you can find all sorts of lauk lemak kuning cili api kat situ...and of course I went for the Rebung and Gulai Pisang...teringat betapa sedapnya lauk tu. No pictures available sebab tak sempat nak amik gambar dek kerana kelaparan. Haha..

Dah kenyang makan balik rumah and Daddy bagi tahu, malam tu kita akan makan Ikan Patin Tempoyak for dinner. Bertuahnya dapat makan Ikan Patin Tempoyak 2 kali sehari...hehe. Our Aunties yang tolong masakkan lauk malam tu and kali ini tak sepedas Pak Akob punya which was quite nice sebab Kaisara Lily pun sampai tambah nasi makan dengan kuah Ikan Patin tu :)

The next day Saturday, we made our move back home to KL. Last balik Pekan raya hari tu, so syukur sangat dapat balik kali ini and enjoyed all the foods that our Aunties and Tok made. Alhamdulillah.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...